Ravinnejalanjälki

Ravinnejalanjälki

Jenni Ypyä toimii tutkijana MTT:llä (Maa-ja elintarviketalouden tutkimuskeskus), jossa päätutkimuksen kohteet ovat kestävän elintarviketalouden edistäminen sekä ravinnekierto erilaisissa elintarvikeketjuissa. Kaisa Grönman työskentelee tutkijana Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla elinkaarimallinnuksen parissa. Blogissa kerrotaan kehitettävän ravinnejalanjälki-laskentamallin työstämisestä. Ravinnejalanjälki määritetään tässä ensisijaisesti elintarvikejärjestelmän typelle ja fosforille.

Ravinnejalanjälki

Hae ravinnejalanjälkien otsikoista
Jenni Ypyä

Fosfori on yksi tärkeimmistä ravinteista, jota kasvi tarvitsee toimivaan energia-aineenvaihduntaansa. Suomessa on käytetty fosforia väkilannoitteena jo vuosikymmeniä, eniten 1970- 80-luvulla, jolloin määrät olivat jopa 30 kg/ha. Nykyiset käyttömäärät ovat vain kolmannes kyseisistä määristä.  Pellolle laitettu fosfori ei päädy kokonaisuudessaan kasvin ja prosessoinnin kautta kuluttajan suuhun, vaan sitä häviää etenkin maataloudessa, mutta myös koko tuotanto- ja kulutusketjun aikana luontoon.

admin

Kun puhe kääntyy kestävän kehityksen tavoittelemiseen, puheeseen liitetään myös erilaiset jalanjäljet, jotka antavat konkreettista tietoa nykyisen kulutuksemme tahdista, suhteutettuna maapallon kestävyysrajoihin. Ravinnejalanjäljen määrittelyn lisäksi haluan selvittää teillekin, mitä yleisimmin käytössä olevat jalanjäljet itse asiassa kuvaavat – nämä kun menevät sekaisin nimikkeidensä takia hyvin helposti.