Ravinnejalanjälki

Ravinnejalanjälki

Jenni Ypyä toimii tutkijana MTT:llä (Maa-ja elintarviketalouden tutkimuskeskus), jossa päätutkimuksen kohteet ovat kestävän elintarviketalouden edistäminen sekä ravinnekierto erilaisissa elintarvikeketjuissa. Kaisa Grönman työskentelee tutkijana Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla elinkaarimallinnuksen parissa. Blogissa kerrotaan kehitettävän ravinnejalanjälki-laskentamallin työstämisestä. Ravinnejalanjälki määritetään tässä ensisijaisesti elintarvikejärjestelmän typelle ja fosforille.

Ravinnejalanjälki

Hae ravinnejalanjälkien otsikoista
Kaisa Grönman
Pakkaukset edustavat elintarvikeketjussa välttämättömiä apukomponentteja, joita tarvitaan, jotta tuote voi siirtyä elintarvikeketjussa eteenpäin. Koska elintarvikeketju ei voi toimia ilman pakkausta, voidaan ajatella, että pakkauksen tarvitsemat ravinnesyötteet ja -päästöt on huomioitava tarkastelussa vähintään elintarviketta lähinnä olevan kuluttajapakkauksen osalta. Toisaalta on muistettava, että pakkaus on komponentti, joka voidaan milloin tahansa vaihtaa toisenlaiseen.
Jenni Ypyä

Koti- ja turkiseläinten lanta on arvokas ravinnelähde ja maanparannusmateriaali, jonka tehokas hyödyntäminen vähentää ostolannoitteiden tarvetta. Samalla lanta on kuitenkin merkittävä riski ympäristölle, sillä lanta sisältää huomattavan määrän ravinteita, ja lannan käsittelyyn sisältyy monia vaiheita. Lannan ravinneominaisuuksiin voidaan vaikuttaa jo eläinten ruokinnalla.