Globaali työnjako

Samettinurmikoita ja viherhiukkaslabroja

Painun peltotöihin korjaamaan kesän neljättä heinänurmisatoa. Nurmet saavat pidentyneen kasvukauden hyödykseen eikä sateiden ajoittuminen ole kriittistä.

Suomi on erikoistunut nurmirehun tuotantoon – siinä se korjaa samalla ravinnepanoksella kilpailukykyisimmät sadot.  Hollantilaiset, peltoon upotetut tihkukasteluletkut pitävät nurmen vihreänä. Satelliitit tunnistavat kasvuston ravinnetilan värisävyistä ja yksiravinteisten liuosten annostelua säädellään kosteuden ja ravinnetilan mukaan. -Niittokone pakkaa nurmimassan sateenpitäviin, hengittäviin Solar Dry- aurinkokerääjiin. Kuivahtaneina ne heitetään tiheään Suomenmaata risteileviin, ilmaraiteilla suhiseviin junavaunuihin. Jättipaketit kiidätetään edelleen Ching-Liun pyörittämään Uudenkaupungin Rehutehtaaseen pelletöitäväksi ja edelleen meren taa suurnavetoihin.

Ilmatyynyillä liitävä vetyautoni hujahtaa ohi silmänkantamattomiin ulottuvan maiseman, joka tuo mieleen englantilaiset samettinurmikot ja hollantilaiset tuulimyllylakeudet – nykyiset tuulimyllyt vaan kurottelevat sinitaivasta vasten kimmeltäen valkeina kuin joutsenenkaulat – ja niiltä ne kuulostavatkin. Vältän turhaa ruumiinliikuttelua kalori- ja ravinnekiintiötäni säästääkseni, säästyneet kiintiöt myyn maailmanmarkkinoilla. Nurmi kasvaa myös veden päällä kelluvilla lautoilla, talojen katoilla ja keinovalaistuissa kerrospuutarhoissa. Tuuli ja viherhiukkaslaboratoriot tuottavat typensidontaan vielä tarvittavan energian. Suomalaisen maatalouden tulevaisuutta uhkaa eniten kasvava korealainen keinolihateollisuus – se on ylivoimaisesti ravinnetehokkaampaa!

Näppäilen perheen geenikarttakoodit päätteelle ja saan muutaman erilaisen etno-vaihtoehdon päivän menyyksi. Napin painallus, kortti tulostuu ja tarvittavat jalosteet alkavat välkytellä värikoodiani hyllyissä pyyhältäessäni ohi potkulautavarusteisen jättikärryn kanssa. Puskan-Palotien älyreseptit ja -pakkaukset valloittivat globaalit markkinat jo kauan sitten, ja samat menyyt saa kasaan supermarketeissa ympäri maailman. Kukin ruoka-aine tuotetaan siellä, missä se syntyy vähimmin ravinnepanoksin, ja kuljetetaan jalosteina kaikkialle maailmaan. -Otan saksalaista emmentalia, brasilialaista sokeria  ja japanilaiseen merilevään kierrettyä sushia, jossa typpituhlari riisi on korvattu aasialaisarojen tattarilla. Ja kiinalaista porsasta hapanimeläkastikkeessa. Pakkausjätettä kertyy poltettavaksi, mutta ruokajätettä tuskin ollenkaan – ruoka ostetaan valmiina, säilyväksi iskukuumennettuna.